Jag och mina katter (och resten av familjen) har vårt hem i skogen intill Svartedalens vildmarksreservat ca fyra mil norr om Göteborg. Till familjen hör också en hund och en djurintresserad och hjälpsam man.

 

Jag har alltid älskat katter. Tolv år gammal sparade jag ihop till min första siames. Sedan dess har jag haft ytterligare siameser, européer, bondkatter och maine coon. Många kullar har det också blivit genom åren.
Den norska skogkattens skönhet och charm upptäckte jag för många år sedan på en kattutställning. Jag blev fascinerad av denna robusta katt som under århundraden formats av moder natur. Lång muskulös kropp, nobel profil och extremt vädertålig blank päls. Det var som om vår skapare själv satt sitt tumavtryck på dessa naturvarelser. Hoppas verkligen inte rasen förstörs av att människor numera sköter avelsurvalet!

Tolv skogkatter förgyller numera vår tillvaro i skogen. Någon gång om året har vi fött upp en kull. För oss är det en extra krydda i vardagen att få följa små kattungars tillkomst och utveckling under några månader.

Målsättningen i uppfödningen är att kunna leverera friska, vackra och rastypiska katter för sällskap, utställning och avel. För mig är det viktigt att katterna har kvar så mycket som möjligt av den raffinerade fysik som evolutionen begåvat kattsläktet med. Muskler, balans, smidighet, vaksamhet, tålamod och blixtrande snabbhet. Det skall vara en njutning att se dem i rörelse likaväl som att kela mad dem i sängen. Pälsen skall vara lagom lång, blank och lättskött. Katten skall åtminstone ge intryck av att klara ett liv i nordens kalla och våta skogar. Men naturligtvis vill vi ha "tama" jägare, som gärna umgås med människor.

En fyllig rasbeskrivning ges på Skogkattslingans hemsida.

Våra tolv skogkatter har var och en sin personlighet och sina egenheter, men som grupp kan de beskrivas som mycket behagliga i temperamentet, snälla och tålmodiga, nyfikna och påhittiga, sällskapliga utan att vara påträngande, lagom lågmält pratiga, livliga utan att vara rastlösa och givetvis otroligt vackra att titta på. Läs gärna mer om var och en under "Våra katter".Kristina Wallesten,
medlem i Spinneriet, en SVERAK-ansluten kattklubb, och Skogkattslingan, en ideell förening som verkar för den Norska Skogkatten.
Vi har tillstånd enligt 16 § Djurskyddslagen att föda upp och sälja katter från egen uppfödning.